Koulua ilman tietotekniikkaa



"Voi v*tun tabletti! Miks nää ei ikinä toimi! Kunpa olis vaan liitu ja taulu niin jäis aikaa opettamiseen! ***kele!" Tämä monin eri muunnoksin eri opehuoneissa kuulemani tunteikas purkaus on varmasti monelle melko tuttu. Joko sen on sanonut itse, tai olet sen esimerkiksi tvt-tutoropettajan roolissa kuullut sanottavan päin naamaa. Se on muuten erittäin mukavaa, kun olet puoli-ilmaiseksi valmistellut ja pitänyt työkavereillesi iltapäivän ys-palaverissa tvt-koulutuksen.

No mutta, koska minulla on bloggarin taikasauva käytettävissä, niin toteutetaan toki tämän sivistyneesti itseään ilmaisevan maisterin toive. Eli mietitään hetki opettajan työtä ilman tietotekniikkaa. Se on varmaan autuaallista!

Mikään tekniikka ei ole täydellistä, mutta suurin osa siitä helpottaa meidän elämää todella paljon. Vai kuinka moni oikeasti haluaisi palata hevoskyyteihin autojen sijaan? Autot tekevät välillä ohareita, samoin kuin tietokoneet, mutta keskimäärin ne nopeuttavat tekemistä todella paljon ja aikaa jää muuhun hyödylliseen. Tai pystyt teknologian avulla saavuttamaan paikkoja, joihin jalkaisin menisi aikaa tolkuttoman kauan. Sama myös koulukontekstissa, tekniikka auttaa saavuttamaan asioita, jotka olisivat muutoin mahdottomia. Kun kopiokone seuraavan kerran reistaa, kannattaa muistaa ne kerrat, kun se on auttanut sinua työssäsi. Oikeastiko haluaisit palata aikaan, jolloin ainoa kopiokone oli ihminen? Siinä kun monistat yllin tehtäviä joka oppilaalle käsin. Onnea töihisi! Tai jos Wilma joskus jumittaa, niin voit miettiä miten paljon se säästää aikaasi huoltajien kanssa viestimisessä. Vai meinaatko tosissasi, että viestintä koteihin olisi fiksumpaa järjestää täysin paperin varaan? Lycka till! Kannattaa miettiä tilanteita luokkahuoneessa. Jos opetus ilman teknologiaa olisi se ihannetilanne, niin kokeile toki. Jätä kopiokone rauhaan, se on teknologiaa. Samoin tietokone, videotykki ja dokumenttikamera. Äläkä googlaa tietoa kännykällä, sehän on teknologiaa!

Jos asiaa oikein pitkälle ajattelee, niin koko ihmisen historia on sitä, että seuraavalla sukupolvelle opetetaan uuden teknologian käyttöä. Miksikä siis tämä sukupolvi olisi siitä poikkeus? Nyt uusien teknologioiden viisas käyttö on tärkeämpää kuin milloinkaan. Miksi opettajalla olisi siis oikeus työskennellä omalla mukavuusvyöhykkeellään ja jättää oppilaat oman onnensa nojaan tulevaisuutta ajatellen? Jos itse pärjääkin ilman "härpäkkeitä", pitäisi niiden käyttöä kuitenkin opettaa oppilaille. Sillä he eivät pärjää tulevaisuuden yhteiskunnassa ilman teknologiaan liittyviä laaja-alaisia ajattelun ja työskentelyn taitoja. Siksi toiveesi siitä, että koulua voisi käydä pelkän liidun ja taulun avulla, on paitsi mahdoton myös todella itsekäs. Sinulla ei ole oikeutta olla opettamatta yhtä seitsemäsosaa opetussuunnitelman laaja-alaisista taidoista. Piste.

Ja ennen kaikkea, pidä turpasi kiinni, jos olet  työkaverisi pitämässä koulutuksessa eikä sinulla ole tietotekniikasta mitään älyllistä sanottavaa. Se teidän koulun TVT-vastaava tekee nimittäin todella tärkeää työtä aivan naurettavalla korvauksella. Tai no, niin taitaa tehdä koko suomalainen opettajakunta, jos tarkemmin asiaa ajattelee.

Kommentit

Suositut tekstit